Yerel Eşitlik Eylem Planı

Kadınların ve erkeklerin farklı ihtiyaçlarını dikkate almayan hizmet ve politikalar kadınların ve tüm dezavantajlı bireylerin sunulan imkan ve hizmetlerden eşit bir biçimde faydalanamamalarına sebep olur. Yerelde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için öncelikle yapılması gereken kadınların ve erkeklerin farklı yaşam koşullarının tüm plan, proje ve politikalarda dikkate alınarak her iki cinsin de eşit hak ve olanaklardan yararlanmasıdır.

Eşitsizliğin sürmekte olduğu kentsel mekânda, farklılaşan yaşam biçimleri ve konumları içinde tüm kadınların rahat, kolay ve güvenli yaşamalarına katkıda bulunmak için kent planlama ve mekânsal tasarım bir araç olabilmelidir. Çünkü kadın kullanıcıya uygun planlanmış ve tasarlanmış kentler ve kadın kullanıcının ihtiyaç ve talepleri düşünülerek eşitlikçi biçimde düzenlenmiş kentsel hizmetler, kadınların yaşamına olumlu katkılarda bulunacak, yaşam şartlarını kolaylaştıracak ve kenti erkeklerle eşit deneyimlemelerine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, şehir planlama ve tasarım süreçlerinde toplumsal cinsiyet açısından eşitlikçi ve kadın dostu bir yaklaşım benimsenmesi, her kesimden kadını kent yaşamına dahil edecek, erişimlerini arttıracak, kentteki deneyimlerinin daha kolay ve güvenli olmasına olanak tanıyacaktır. Bu açıdan bakıldığında, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kadın dostu yaklaşım, tüm toplumun (kadın ve erkeğin -kız ve oğlan çocuklarının) kentsel hayata eşit katılımlarını sağlayacak özeni göstermek olarak tanımlanabilir.

Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığı; eğitimden çalışma yaşamına, sağlıktan karar mekanizmalarına katılıma kadar yaşamın her alanında ciddi boyutlardadır. Bu eşitsizlik, yalnızca kadınları ve kız çocuklarını etkilemekle kalmamakta, aynı zamanda ülkenin demokratikleşmesinin ve kalkınmasının önünde de ciddi bir engel oluşturmaktadır.

Yerel Eşitlik Eylem planları kurumların mevcutta sundukları hizmetlere toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı ile bakabilmelerini sağlar. Ayrıca yerel eşitlik eylem planları ile birlikte daha önce planlara dahil edilmemiş kimi hizmetler için de bütçe ayrılması sağlanabilir.

Yerel Eşitlik Eylem Planları Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı başta olmak üzere çeşitli uluslararası düzenlemelerde yer alan ilkeler ile Anayasa ve diğer yasal düzenlemelerde yer alan temel ilkeler gözetilerek hazırlanır. Yerel Eşitlik Eylem planları genellikle eğitim, sağlık, istihdam, karar mekanizmalarına katılım, kadına yönelik şiddet ve kentsel hizmetler gibi konu başlıklarından oluşmaktadır. Eylem planında yer alan hedefler BM’nin Sürdürülebilir Kalınma Amaçlarına uygun şekilde yerelden ziyade küresel hedefler göz önüne alınarak belirlenmiştir.

Avcılar Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı kamu kurumları, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren STK’lar, kent konseyi vs. ile toplantılar gerçekleştirilerek görüş ve taleplerin faaliyetlere yansıtılmasında katılımcılık esas alınmıştır.

 

Güncelleme Tarihi: 7 Nisan 2025, Pazartesi
Dil seçin
Paneli Büyüt
Gri Tonlama
Kontrast
Büyüt
Resimleri Gizle
Renk Körü
Kolay Okuma
Mavi Ekran Filtresi
Animasyonları Durdur
Disleksi Dostu
Okuma Çizgisi
Odaklan
İmleci Büyüt
Satır Yüksekliği
Sola Hizala
Sağa Hizala
Ortaya Hizala
İki Araya Hizala
Ayarları Sıfırla